COVID-19’a neden olan virüs, restoranlar, soğutulmuş veya dondurulmuş paketlenmiş yiyecekler de dahil olmak üzere yiyeceklerle yayılabilir mi?

Her gün daha korkar ve titizlenir bulduk kendimiz ve bu noktaya kadar ulaştık, her şeyden kuşkulanır olduk.

Koronavirüslerin genel olarak kişiden kişiye solunum damlacıkları yoluyla bulaştığı düşünülüyor. Şu anda, gıda ile ilişkili COVID-19’un bulaşmasını destekleyen hiçbir kanıt yoktur. 

Yemek hazırlamadan veya yemeden önce, genel gıda güvenliği için ellerinizi daima en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkamak önemlidir. 

Gün boyunca, öksürme veya hapşırma sırasında mendil kullanın ve burnunuzu sildikten, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra veya tuvalete gittikten sonra ellerinizi yıkayın.

  • Yemekleri hazırlamadan veya yemeden önce ve sonra ellerinizi 20 saniye yıkayın.
  • Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir peçete veya kolunuzla kapatın ve sonrasında ellerinizi yıkamayı unutmayın.
  • Yemeden önce meyve ve sebzeleri iyice yıkayın.
  • Kullanmadan önce ve sonra yüzeyleri dezenfekte edin.
  • Zararlı mikropların çiğ gıdalardan yemeye hazır gıdalara geçmesini engellemek için çiğ ve pişmiş gıdaları birbirinden ayrı yerlerde tutun.
  • Çapraz kontaminasyonu engellemek için çiğ ve pişmiş gıdalar için farklı mutfak gereçleri/doğrama tahtaları kullanın.
  • Gıdaları yeterli ısı derecesinde pişirdiğinizden ve ısıttığınızdan emin olun (2 dakika boyunca ≥72°C)

Gıda paketlerine dokunduğunuzda COVID-19 bulaşır mı?

COVID-19 virüsünün insandan insana yayılmasının ana yollarından biri, enfekte olan bir kişinin hapşırması veya öksürmesi yoluyla çıkan damlacıklara temastır. Virüs, karton gıda paketlerinde bir gün ve plastikte birkaç gün durabildiği için, kontamine olan bir yüzey veya objeye dokunarak ve daha sonra ağız, burun ya da gözlere dokunarak bu şekilde enfekte olma riski vardır. Bu duruma, gıda paketleri de dahildir. Öte yandan, kontamine olan gıda paketlerinden COVID-19 bulaşma riski çok düşüktür ve bu şekilde bir bulaşma bildirilmemiştir.

Marketlerde en büyük kontaminasyon riski, diğer insanlarla temas ve pek çok market sterilize önlemleri alıyor olsa da besinlerin tartıldığı tartı, market arabasının tutulan yerleri veya asansör düğmeleri gibi ‘sürekli dokunulan’ yüzeylerdir. Bu yüzden hem marketten eve geldiğimizde hem de yeni satın alınan gıda paketlerine dokunduğumuzda ellerimizi yıkamamız gerekir. Bu hijyen önlemleri alındığında, gıda paketlerini dezenfekte etmeye gerek yoktur.

Genel olarak, COVID19 virüsünün bulaşma riskini azaltmak için gıda satın alırken ve yerleştirirken aşağıdaki önlemler dikkate alınmalıdır.

  • Market alışverişi sonrası, aldığınız ürünlerin paketlerini açtıktan sonra, aldığınız ürünlerin paketlerini toplanmasından önce ve sonra, aynı zamanda paketleri açtıktan sonra besin ile temas etmeden önce ellerinizi su ve sabunla 20 saniye yıkayın.
  • Alışveriş yaparken diğer insanlar ile aranızdaki güvenli mesafeyi koruyun (tavsiye edilen minimum mesafe 1 ile 2 metre arasında değişmektedir).
  • Hastaysanız alışverişe gitmeyin ve mümkünse market alışverişinizi internet üzerinden sipariş yoluyla yapın veya aile bireylerinizden ya da arkadaşlarınızdan isteyin.
  • Satın almayacaksanız, gıdalara dokunmaktan kaçının.
  • Yemeklerinizi planlayarak süpermarkete gidiş sayınızı sınırlandırın, yoğunluk olmayan zamanlarda alışveriş yapmaya özen gösterin, mümkün olduğunca kendi kendine ödeme yöntemini kullanın ve otomatik ödeme makineleriyle ödemenizi yapın.
  • Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir peçeteyle veya kolunuzla kapatın ve sonrasında ellerinizi yıkamayı unutmayın.
  • Ellerinizi yıkamadan önce yüzünüze, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.

COVID-19 musluk suyundan bulaşır mı?

COVID-19 virüsü, içme suyunda tespit edilmemiştir. Virüs su içerisinde kısa bir süre aktif kalabiliyor olsa da hem musluk suyu hem de şişe suyuna uygulanan filtreleme ve dezenfeksiyon gibi çeşitli arıtma işlemleri sayesinde COVID-19 virüsü etkisiz hale gelir.